RECEPT

Pittasäsong

Generellt är detta årstiden för grönsaker, frukt och bär. Squash, olika typer av gröna salladsblad, gurka och saftig frukt som päron är pitta-balanserande.
Sallader är bra och klassisk mat för sommaren med många valmöjligheter.
Kryddor som ger smak men ändå inte är hettande. Färsk ingefära som till att börja med ger en brännande känsla på tungan stärker däremot matsmältningen, utan att ge en negativ pittaförhöjning. Svalkande kryddor är till exempel mynta, koriander, fänkål, spiskummin, kardemumma, ingefära och gurkmeja.


Kokos & Gurksoppa

1 gurka (skalad och hackad)
1 dl kokosmjölk
1 dl vatten
1 tsk färsk mynta (eller koriander)
En nypa salt
Limejuice (valfritt)
En nypa spiskummin

Gör så här:
Mixa gurka, kokosmjölk och vatten till en slät soppa.
Tillsätt mynta, salt, och eventuellt lite limejuice.
Smaka av och strö ev. över lite rostad spiskummin.
Servera svalt – inte iskallt, men kylskåpskallt går bra.

Svalkande Quinoasallad med färska örter & kokosdressing
1 dl quinoa
1/2 gurka (tärnad)
1/2 avokado (tärnad)
1 morot (riven)
Färsk koriander eller mynta (en liten näve, hackad)
1 msk solrosfrön eller pumpafrön (valfritt)

Till dressingen:
2 msk kokosmjölk
1 msk limejuice
1 tsk rivet färskt ingefära (valfritt)
1 tsk kallpressad olivolja eller kokosolja
En nypa salt

Gör så här:
Koka quinoan i dubbla mängden vatten med en nypa salt. Låt svalna.
Blanda alla grönsaker och örter i en stor skål.
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
Blanda quinoa med grönsakerna, häll över dressingen och rör om försiktigt.
Toppa med frön om du vill ha lite crunch.

Ghi - rena medicinen

Ghi är osaltat smör som värms upp så att vattnet dunstar bort och mjölkproteinerna separeras från den klara smöroljan. Dessa silas sedan bort. Kvar blir enbart smöroljan, full med hälsosamma vitaminer (A, D och E) och fettsyror, utan laktos och kasein. Ghi stärker immunförsvaret och nervsystemet, minskar inflammation och balanserar alla tre doshorna vata, pitta och kapha. Det är smörjande och kan användas både utvändigt och invändigt.

Kitchari, mungbönsgryta
1 portion
2/3 dl mungbönor eller mungbönslinser
1/3 dl basmatiris
4 dl vatten
1/4 tsk svarta senapsfrön
1 nypa hing (asafoetida)
1/4 tsk spiskuminfrön
1-2 dl valfria grönsaker, mina favoriter är spenat, squash, jordärtskocka och selleri. Skär i mindre bitar.
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen gurkmeja
1 msk ghi
bergssalt
Så här gör du:
Blötlägg mungbönor och basmatiris i hett vatten över natten, 8-10 timmar, eller minst 30 minuter om du använder mungbönslinser. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.
Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut i ghi i en kastrull.
Tillsätt bönorna och riset, fräs eventuellt någon minut till.
Häll på vattnet, låt koka upp och sedan småkoka på låg temp i 20 minuter. Om du använder mungbönslinser häller du i även grönsaker och kryddor här, och hoppar över de två kommande stegen.
Om du använder oskalade och odelade mungbönor: tillsätt sedan grönsaker, rör om. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare 20 minuter.
Tillsätt sedan de malda kryddorna: koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja.
Rör om och smaka av med salt.
Servera gärna med färsk koriander och pressa lite citronjuice över.
Ta med maten i termos och ät ute i naturen.
För att göra termosgryta av kitcharin, öka mängden vatten till 5 dl. Efter att grytan har kokat i 15 minuter, tillsätt både kryddor och finhackade grönsaker. Koka upp och häll den kokande grytan i en mattermos. Det är viktigt att den kokar när du häller den i termosen. Efter 4 timmar är termosgrytan färdig att ätas.