RECEPT

Dryck och mat under vatasäsong

Gyllene mjölk med dadlar & kardemumma
En klassisk ayurvedisk dryck som ger ro, värme och god nattsömn.
Ingredienser (2 portioner):
• 5 dl mjölk (eller havre-/mandelmjölk om du föredrar växtbaserat)
• 1 tsk gurkmeja
• 1 liten bit färsk ingefära (eller ½ tsk malen)
• 2 kardemummakapslar (eller ½ tsk malen kardemumma)
• 1 liten kanelstång (eller ½ tsk malen kanel)
• 2 dadlar, urkärnade och hackade (eller lite honung, tillsatt efter uppvärmning)
• 1 tsk ghi eller kokosolja

Så här gör du:
1 Lägg alla ingredienser (utom honung, om du använder det) i en kastrull.
2 Låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter – mjölken ska bli varm men inte koka över.
3 Sila drycken genom en finmaskig sil om du använt hela kryddor.
4 Häll upp i koppar, tillsätt ev. honung när drycken svalnat lite.
Drick på kvällen för att varva ner och stödja en djupare sömn.


Krämig linsgryta med kokosmjölk & värmande kryddor
Ingredienser (4 portioner):
• 2 dl röda linser
• 1 burk kokosmjölk (400 ml)
• 3 dl vatten (mer vid behov)
• 1 morot, i små tärningar
• 1 palsternacka eller kålrot, i små tärningar
• 1 liten zucchini (eller pumpa), i bitar
• 1 gul lök, hackad
• 2 vitlöksklyftor, finhackade
• 1 msk riven färsk ingefära
• 1 tsk spiskumminfrön
• 1 tsk senapsfrön (kan uteslutas om du vill ha mildare)
• 1 tsk gurkmeja
• 1 tsk koriander (mald)
• ½ tsk kanel
• ½ tsk kardemumma
• 2–3 msk ghi eller kokosolja
• Färsk koriander eller persilja till topping
• Salt och svartpeppar efter smak

Så här gör du:
1 Skölj linserna noga i kallt vatten.
2 Hetta upp ghi/olja i en gryta och fräs senapsfrön och spiskumminfrön tills de börjar dofta och "poppa".
3 Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs tills löken är mjuk.
4 Rör ner gurkmeja, koriander, kanel och kardemumma.
5 Tillsätt morot, palsternacka och zucchini. Fräs några minuter.
6 Häll i kokosmjölk, vatten och linser. Låt koka upp.
7 Sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter tills linserna och grönsakerna är mjuka. Rör om då och då, späd ev. med mer vatten för önskad konsistens.
8 Smaka av med salt och peppar.
9 Toppa med färska örter vid servering.
Servera gärna med basmatiris eller ett varmt naanliknande bröd. Grytan är krämig, mättande och samtidigt lätt för matsmältningen – precis vad vata behöver när det är kallt ute.

Ghi - rena medicinen

Ghi är osaltat smör som värms upp så att vattnet dunstar bort och mjölkproteinerna separeras från den klara smöroljan. Dessa silas sedan bort. Kvar blir enbart smöroljan, full med hälsosamma vitaminer (A, D och E) och fettsyror, utan laktos och kasein. Ghi stärker immunförsvaret och nervsystemet, minskar inflammation och balanserar alla tre doshorna vata, pitta och kapha. Det är smörjande och kan användas både utvändigt och invändigt.

Kitchari, mungbönsgryta
1 portion
2/3 dl mungbönor eller mungbönslinser
1/3 dl basmatiris
4 dl vatten
1/4 tsk svarta senapsfrön
1 nypa hing (asafoetida)
1/4 tsk spiskuminfrön
1-2 dl valfria grönsaker, mina favoriter är spenat, squash, jordärtskocka och selleri. Skär i mindre bitar.
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen gurkmeja
1 msk ghi
bergssalt

Så här gör du:

Blötlägg mungbönor och basmatiris i hett vatten över natten, 8-10 timmar, eller minst 30 minuter om du använder mungbönslinser. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.
Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut i ghi i en kastrull.
Tillsätt bönorna och riset, fräs eventuellt någon minut till.
Häll på vattnet, låt koka upp och sedan småkoka på låg temp i 20 minuter. Om du använder mungbönslinser häller du i även grönsaker och kryddor här, och hoppar över de två kommande stegen.
Om du använder oskalade och odelade mungbönor: tillsätt sedan grönsaker, rör om. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare 20 minuter.
Tillsätt sedan de malda kryddorna: koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja.
Rör om och smaka av med salt.
Servera gärna med färsk koriander och pressa lite citronjuice över.
Ta med maten i termos och ät ute i naturen.
För att göra termosgryta av kitcharin, öka mängden vatten till 5 dl. Efter att grytan har kokat i 15 minuter, tillsätt både kryddor och finhackade grönsaker. Koka upp och häll den kokande grytan i en mattermos. Det är viktigt att den kokar när du häller den i termosen. Efter 4 timmar är termosgrytan färdig att ätas.