RECEPT
Dryck som svalkar
Drick avsvalnat Pitta-te, blanda gärna med citron, mynta eller citronmeliss.
Prova gurkvatten. Lägg tunna skivor gurka i en tillbringare, rör om och låt dra.
Nedan ser du två enkla recept på sallader från boken "Ayurvedisk vegetarisk kokbok". Här hittar du även recept på ghi och kitchari, den klassiska mungbönsgrytan.
Zucchinisallad1-2 personer
2-3 zucchini
2 msk pressad citron
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
valnötter
Riv zucchinin och blanda ihop alla ingredienserna.
1 person
1 dl bulgur
1 knippa bladpersilja
1 knippa pepparmynta
½ pressad citron
2 msk olivolja
bergsalt
peppar
Blötlägg bulgurn tills den blir mjuk, i hett vatten tar det cirka 15 minuter.
Hacka bladpersiljan och pepparmyntan smått.
Blanda ihop alla ingredienser väl.
Ghi är osaltat smör som värms upp så att vattnet dunstar bort och mjölkproteinerna separeras från den klara smöroljan. Dessa silas sedan bort. Kvar blir enbart smöroljan, full med hälsosamma vitaminer (A, D och E) och fettsyror, utan laktos och kasein. Ghi stärker immunförsvaret och nervsystemet, minskar inflammation och balanserar alla tre doshorna vata, pitta och kapha. Det är smörjande och kan användas både utvändigt och invändigt.
Kitchari, mungbönsgryta
1 portion
2/3 dl mungbönor eller mungbönslinser
1/3 dl basmatiris
4 dl vatten
1/4 tsk svarta senapsfrön
1 nypa hing (asafoetida)
1/4 tsk spiskuminfrön
1-2 dl valfria grönsaker, mina favoriter är spenat, squash, jordärtskocka och selleri. Skär i mindre bitar.
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen gurkmeja
1 msk ghi
bergssalt
Så här gör du:
Blötlägg
mungbönor och basmatiris i hett vatten över natten, 8-10 timmar, eller
minst 30 minuter om du använder mungbönslinser. Häll bort
blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.
Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut i ghi i en kastrull.
Tillsätt bönorna och riset, fräs eventuellt någon minut till.
Häll
på vattnet, låt koka upp och sedan småkoka på låg temp i 20 minuter. Om
du använder mungbönslinser häller du i även grönsaker och kryddor här,
och hoppar över de två kommande stegen.
Om du använder oskalade och
odelade mungbönor: tillsätt sedan grönsaker, rör om. Koka upp igen och
låt småkoka ytterligare 20 minuter.
Tillsätt sedan de malda kryddorna: koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja.
Rör om och smaka av med salt.
Servera gärna med färsk koriander och pressa lite citronjuice över.
Ta med maten i termos och ät ute i naturen.
För
att göra termosgryta av kitcharin, öka mängden vatten till 5 dl. Efter
att grytan har kokat i 15 minuter, tillsätt både kryddor och finhackade
grönsaker. Koka upp och häll den kokande grytan i en mattermos. Det är
viktigt att den kokar när du häller den i termosen. Efter 4 timmar är
termosgrytan färdig att ätas.