RECEPT

Mat under vataperioden
Allmänt bör du äta mosig och mjuk mat med mycket smörolja/ghi eller olja.
Frukost på gryn som du kokat, till exempel havregrynsgröt, tapioka, riskräm eller vetekräm, passar perfekt den här tiden på året. Lunch och middag med ångade grönsaker, varma gryn, soppor och grytor är grundande och återfuktande. I allmänhet gör du rätt i att äta färre råa grönsaker, kall och frusen mat samt bittra, beska och sträva smaker.

Vatabalanserande kryddor och örter som stimulerar matsmältningen

Spiskummin hjälper mot matsmältningsbesvär som ger gaser, magvärk. Motverkar gaser.


Fänkålsfrö slappnar av tarmmuskulaturen och avhjälper förstoppning.

Ingefära tänder matsmältningselden och ökar cirkulationen.

Kamomill lugnar en hyperaktiv vata och är mycket bra som sömnpiller.


Muskotnöt är bra mot matsmältningsbesvär och gaser. Kan i för stor mängd störa pitta. Muskotnöt är lugnande och fungerar också bra som insomningsmedel. En kopp varm mjölk och en nypa mald muskotnöt.


Dryck


Drick rikligt med varmt vatten mellan målen, och några klunkar till maten för att bättra på matsmältningen och skölja igenom toxiner.


Örtteer med kummin, koriander, fänkål, kardemumma sänker vatan i synnerhet. Ingefära, kanel och kryddnejlika är också bra.


Morots-, rödbets- och zucchinijuice lugnar vata.

Fantastiska pumpabröd med varma och grundande soppor kan väl vara gott i höst? Det är mat som naturligt dämpar höstens torra, lätta och nyckfulla karaktär.
Generellt behöver du äta mer sött, salt och surt under vataperioden.

Lägg till mer goda fetter i din kost. Ghi, sesam- och rapsolja. Avokado, mogen banan, bär och plommon är också bra.


Så här gör du eget ghi

Ghi är osaltat smör som värms upp så att vattnet dunstar bort och mjölkproteinerna separeras från den klara smöroljan. Dessa silas sedan bort. Kvar blir enbart smöroljan, full med hälsosamma vitaminer (A, D och E) och fettsyror, utan laktos och kasein. Ghi stärker immunförsvaret och nervsystemet, minskar inflammation och balanserar alla tre doshorna vata, pitta och kapha. Det är smörjande och kan användas både utvändigt och invändigt.

Recept
Sätt ugnen på 50-100 grader.
Lägg 500 g osaltat smör i ett rostfritt 1-litersmått. Ställ mitt i ugnen.
Låt stå till smöret smält och delat sig, cirka 90 minuter. När det är klart är oljan klart gul, orenheterna är vita och har lagt sig på botten av kärlet.
Ta ut och sila oljan försiktigt genom ett kaffefilter av nylon, eller en saftsil. Låt inte bottensatsen komma med. Häll över i en ren burk.
Den mängd du använder under 10 dagar kan stå i rumstemperatur, resten kan du förvara i kylen. Ghi har mycket lång hållbarhet.


Kitchari, mungbönsgryta
1 portion
2/3 dl mungbönor eller mungbönslinser
1/3 dl basmatiris
4 dl vatten
1/4 tsk svarta senapsfrön
1 nypa hing (asafoetida)
1/4 tsk spiskuminfrön
1-2 dl valfria grönsaker, mina favoriter är spenat, squash, jordärtskocka och selleri. Skär i mindre bitar.
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen gurkmeja
1 msk ghi
bergssalt
Så här gör du:
Blötlägg mungbönor och basmatiris i hett vatten över natten, 8-10 timmar, eller minst 30 minuter om du använder mungbönslinser. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.
Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut i ghi i en kastrull.
Tillsätt bönorna och riset, fräs eventuellt någon minut till.
Häll på vattnet, låt koka upp och sedan småkoka på låg temp i 20 minuter. Om du använder mungbönslinser häller du i även grönsaker och kryddor här, och hoppar över de två kommande stegen.
Om du använder oskalade och odelade mungbönor: tillsätt sedan grönsaker, rör om. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare 20 minuter.
Tillsätt sedan de malda kryddorna: koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja.
Rör om och smaka av med salt.
Servera gärna med färsk koriander och pressa lite citronjuice över.
Ta med i termos
För att göra termosgryta av kitcharin, öka mängden vatten till 5 dl. Efter att grytan har kokat i 15 minuter, tillsätt både kryddor och finhackade grönsaker. Koka upp och häll den kokande grytan i en mattermos. Det är viktigt att den kokar när du häller den i termosen. Efter 4 timmar är termosgrytan färdig att ätas.