RECEPT

Så här gör du eget ghi

Ghi är osaltat smör som värms upp så att vattnet dunstar bort och mjölkproteinerna separeras från den klara smöroljan. Dessa silas sedan bort. Kvar blir enbart smöroljan, full med hälsosamma vitaminer (A, D och E) och fettsyror, utan laktos och kasein. Ghi stärker immunförsvaret och nervsystemet, minskar inflammation och balanserar alla tre doshorna vata, pitta och kapha. Det är smörjande och kan användas både utvändigt och invändigt.

Recept
Sätt ugnen på 50-100 grader.
Lägg 500 g osaltat smör i ett rostfritt 1-litersmått. Ställ mitt i ugnen.
Låt stå till smöret smält och delat sig, cirka 90 minuter. När det är klart är oljan klart gul, orenheterna är vita och har lagt sig på botten av kärlet.
Ta ut och sila oljan försiktigt genom ett kaffefilter av nylon, eller en saftsil. Låt inte bottensatsen komma med. Häll över i en ren burk.
Den mängd du använder under 10 dagar kan stå i rumstemperatur, resten kan du förvara i kylen. Ghi har mycket lång hållbarhet.


Kitchari, mungbönsgryta
1 portion
2/3 dl mungbönor eller mungbönslinser
1/3 dl basmatiris
4 dl vatten
1/4 tsk svarta senapsfrön
1 nypa hing (asafoetida)
1/4 tsk spiskuminfrön
1-2 dl valfria grönsaker, mina favoriter är spenat, squash, jordärtskocka och selleri. Skär i mindre bitar.
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen gurkmeja
1 msk ghi
bergssalt
Så här gör du:
Blötlägg mungbönor och basmatiris i hett vatten över natten, 8-10 timmar, eller minst 30 minuter om du använder mungbönslinser. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.
Fräs senapsfrön, hing och spiskumminfrön någon minut i ghi i en kastrull.
Tillsätt bönorna och riset, fräs eventuellt någon minut till.
Häll på vattnet, låt koka upp och sedan småkoka på låg temp i 20 minuter. Om du använder mungbönslinser häller du i även grönsaker och kryddor här, och hoppar över de två kommande stegen.
Om du använder oskalade och odelade mungbönor: tillsätt sedan grönsaker, rör om. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare 20 minuter.
Tillsätt sedan de malda kryddorna: koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja.
Rör om och smaka av med salt.
Servera gärna med färsk koriander och pressa lite citronjuice över.
Ta med i termos
För att göra termosgryta av kitcharin, öka mängden vatten till 5 dl. Efter att grytan har kokat i 15 minuter, tillsätt både kryddor och finhackade grönsaker. Koka upp och häll den kokande grytan i en mattermos. Det är viktigt att den kokar när du häller den i termosen. Efter 4 timmar är termosgrytan färdig att ätas.